De betekenis van de lotusbloem

lotusbloem

Het boeddhisme is een bepaalde manier van leven en geloven waarin vrij veel mensen zich kunnen vinden. Het is een geloof en levensstijl dat zich niet alleen in het Oostelijke deel van de wereld bevindt, ook bij ons zijn er heel wat aanhangers van het boeddhisme te vinden. Binnen het boeddhisme zijn er heel wat tradities en hebben bepaalde zaken verschillende betekenissen of symbolieken, zoals de lotusbloem. 

Lotusbloem en het boeddhisme 

Er zijn tal van symbolen binnen het boeddhisme en de lotusbloem is daar een van. Maar wat zit er nu juist van betekenis achter deze mooie bloem? De lotusbloem staat in het boeddhisme voor puurheid en spiritueel ontwaken. Meestal zal je bij een lotusbloem ook 8 lotusblaadjes afgebeeld zien staan. Er zijn ook 8 belangrijke symbolen binnen het boeddhisme. De lotusbloem blijft altijd mooi en zuiver en blijft groeien, daarom is het binnen het boeddhisme een groot symbool voor zuiverheid. 

Verschillende kleuren 

Een lotusbloem kan verschillende kleuren hebben. Denk maar aan witte bloemen die symbool staan voor de puurheid, zuiverheid en perfectie, maar evengoed zijn er rode, blauwe, roze en paarse lotusbloemen. Elke kleur lotusbloem heeft natuurlijk ook een andere betekenis binnen het boeddhisme:

  • De roze lotusbloem staat voor de menselijke groei en het contact met de ziel.
  • Een rode bloem staat dan weer symbool voor liefde, hartstocht, maar evengoed met trouw, vriendschap en groei.
  • Een blauwe bloem heeft als symboliek het verband met de geest. Wijsheid, leren en kennis zijn betekenissen die achter de blauwe lotusbloem schuilgaan.
  • De paarse bloem staat symbool voor het achtvoudige pad en dit leidt volgens Boeddha tot de verlichting. 

Boeddha als voorbeeld 

Voor aanhangers van het boeddhisme, is Boeddha hun grote voorbeeld. Wanneer jij er daar een van bent, dan moet je eens een kijkje nemen op boeddhabeeld.be. Hier kan je allerlei mooie Boeddhabeelden kopen, zowel voor binnen als voor buiten. Breng rust in je woning met een Boeddhabeeld van boeddhabeeld.be. Je kan kiezen uit een ruim assortiment van beelden en een bijkomend voordeel is dat je ze bovendien ook nog eens snel in huis hebt!

Meer lezen: